Salam,
Entry kek lagi.. tak boleh tahan tengok kegebuan kek ini kat blog miss Rahel yang sangat pandai menatarias kek. Hasil kerja nye sangat kemas mengikut pengamatan saya. Maka sempatlah juga saya cuba beberapa resepi dari blog beliau. Untuk Snow cheese cake ini, marilah kita lihat bahan2 nya yer...
SNOW CHEESE CAKE
Sumber : Rahel
Bahan Kek :
Bahan:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100g gula halus
100g tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
60g tepung jagung (maizena)
50g air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalet
75g mentega (dicairkan)
Untuk krim :
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis ->>k.zai letak 1 cawan (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul)
Untuk Toping:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2.Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3.Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang disapu dengan sedikit butter.
4.Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam dengan kepanasan 150'C.
5.Bila sudah masak biarkan sejuk.Bila dah sejuk,ambil pisau kek dan potong di tengah2 kek supaya menjadi dua bahagian.
6.Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi,kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7.Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8.Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh kek sebagai toppingnya.
9.Masukkan dalam peti ais dalam 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
Tak dapat nak tunjuk isi dalam kek ini sebab bateri kamera habis sebelum siap upacara fotografi..
Nampak gaya kena buat sekali lagi nie.. sodap bangettt. Tq rahel sudi kongsi resepi. Akak c&p kat sini ye.
Entry kek lagi.. tak boleh tahan tengok kegebuan kek ini kat blog miss Rahel yang sangat pandai menatarias kek. Hasil kerja nye sangat kemas mengikut pengamatan saya. Maka sempatlah juga saya cuba beberapa resepi dari blog beliau. Untuk Snow cheese cake ini, marilah kita lihat bahan2 nya yer...
SNOW CHEESE CAKE
Sumber : Rahel
Bahan Kek :
Bahan:
6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
100g gula halus
100g tepung hong kong (blue key,super fine boleh juga)
60g tepung jagung (maizena)
50g air sejuk (dari peti sejuk)
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan ovalet
75g mentega (dicairkan)
Untuk krim :
1 kotak cream cheese philadelphia
1/2 tin susu pekat manis ->>k.zai letak 1 cawan (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul)
Untuk Toping:
1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
Cara:
1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2.Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3.Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang disapu dengan sedikit butter.
4.Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam dengan kepanasan 150'C.
5.Bila sudah masak biarkan sejuk.Bila dah sejuk,ambil pisau kek dan potong di tengah2 kek supaya menjadi dua bahagian.
6.Sapukan cream cheese di atas separuh kek tadi,kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7.Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8.Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi ke seluruh kek sebagai toppingnya.
9.Masukkan dalam peti ais dalam 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
Tak dapat nak tunjuk isi dalam kek ini sebab bateri kamera habis sebelum siap upacara fotografi..
Nampak gaya kena buat sekali lagi nie.. sodap bangettt. Tq rahel sudi kongsi resepi. Akak c&p kat sini ye.
No comments:
Post a Comment