Thursday, November 22, 2012

Best Ever Carrot Walnut Cake

Salam,




Dah lama berniat nak buat kek carrot walnut nie. Kalau makan dengan cream cheese..sure sedap kan. Ada banyak resepi/versi carrot walnut cake setelah mengoogle sana sini. Tapi terpaut dengan resepi ini disebabkan banyak maklumbalas positif..tambah2 lagi cik CMG pun kasi komen baik dan turut buat sama. Itu yang buat peratusan yakin yang kek ini sedap bertambah2. ..heheh..
Kek ada rasa dan bau kelapa yang kuat.. sesuai sangat la kepada penggemar kelapa yer. Tapi yang buat ada kelainan dan menambahkan kelembapan kek ialah nenas yang menjadi salah satu elemen di dalam resepi kek ini. Jom semak resepi...




BEST EVER CARROT CAKE
Sumber : Koleksi1001resepi
Kalau nak separuh resepi boleh refer blog Mr Mat Gebu


Bahan A - ayak bersama : 
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
2 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis

4 biji telur A
1 1/2 cawan minyak jagung/sayur
2 cawan gula kastor (saya guna gula perang)
2 3/4 cawan parutan halus carrots
1 tin Nenas dalam tin, toskan dan cincang kasar
3/4 cawan  kacang walnut, cincang
1 cawan kelapa kering

Topping cream cheese frosting :
1/2 cup butter
1 (8ounce) package cream cheese
1 1/2 teaspoons vanilla essence
1 lb icing sugar

Method :
1. Panaskan Oven - 180°C dan griskan loyang kek  9". Ayak bahan kering - bahan A.
2. Dalam mangkuk berasingan, masukkan telur, minyak dan gula. Kacau rata menggunakan hand whisker sehingga gula agak2 hancur..dalam 5 minit.
3. Masukkan bahan A yang telah diayak tadi. Kacau/gaul sebati.
4. Masukkan carrot, nenas, kekacang dan kelapa kering. Sebatikan.
5. Masukkan ke dalam loyang dan bakar/bake  for about 60 to 90mins/ ikut oven masing2.

Cream cheese frosting -
1. cream butter, cream cheese and vanilla. Add icing sugar a little at a time and blend well.
2. Add a tsp of milk if the mixture too thick.

CREAM CHEESE my versi... sedapppppp sangat sebab ada fresh cream
 400gm cream cheese (philadelphia/anchor)
100gm gula icing
1/2 tspn lemon oil or 1/2 TBSP fresh lemon juice
600gm fresh cream (GOLD RICH/PRIDE)

Cara :
1. Beat fresh cream dulu dalam mangkuk asing sampai kembang dan dapat soft peak. Ketepikan.
    Tips : kalau nak fresh cream kembang cantik - masukkan dulu whisker/mangkuk adunan ke dalam freeze dalam 5 minit sebelum mula mem"beating". 
2. Dalam mangkuk lain, beat cream cheese + gula icing + lemon oil. cukup setakat sebati.
3. Satukan kedua2 bahan dan beat sebentar dalam 15 sec.
4. Boleh le sapu/lepa kan cream ke atas kek. yummy..yummy..dengan perasa lamonade yang wangi setaman. Memang tak muak langsung cream nie..




Enjoyyyyyyyyyyyyy....sebab saaaaaaaaaaaaaaangat yummmmy... (pakwe/hubhy makan 2x.. LULUS!)..

No comments: