Monday, March 21, 2011

Agar-agar Kering

 
Dah lama dok usha and intai-intai resepi agar-agar kering. Ada la beberapa blog yang saya jumpa sudi berkongsi resepi mereka. Ini adalah hasil resepi dari blog Bdaria... Since this is just a trial (n error kut..hehe), saya potong agar-agar guna pisau biasa aje. Bentuk dia tak le cantik sangat, empat segi biasa. Tapi part yang paling mencabar adalah menunggu agar-agar betul-betul kering. Dah le cuaca tak menentu, kejap panas, kejap hujan, letih main kejar mengejar cahaya matahari. Tapi ini aje lah hasilnya ..percubaan pertama. And more to come..soon..soon. Semangat tengah naik.hehehe.

Agar-agar kering
Source : Bdaria (saya copy pste dari blog beliau je..sorry..malas nak taip..ngeh..ngeh)
Bahan-bahannya :- (saya hanya guna separuh dari resepi ini, so bahagi dua semua sukatan bahan2)
  • 60gm agar-agar bertali
  • 1300ml air
  • 150gm gula batu
  • 1200gm gula pasir
  • pewarna makanan pilihan anda
Cara Masak :
  1. Basuh dahulu agar-agar dan rendam sebentar sehingga lembut. Tapis dan buang airnya.
  2. Masukkan air dalam periuk dan masukkan agar-agar. Masak sehingga agar-agar hancur dan sebati. Pastikan agar-agar benar-benar hancur.
  3. Masukkan gula batu dan gula. Kacau rata
  4. Masak sehingga gula batu hancur. Anda boleh ketuk dahulu gula batu bagi ia menjadi ketulan kecil supaya ia cepat hancur baru masukkan dalam periuk.
  5. Angkat dan bahagiakan mengikut warna pilihan anda
  6. Sejuk dan dan biarkan ia keras baru potong ikut bentuk pilihan anda. Anda boleh guna acuan untuk mendapatkan bentuk2 yang menarik.
  7. Jemur ditempat yang panas sehingga ia benar-benar kering dan bergula. Balik-balik sentiasa supaya ia kering sekata.
 Result -> memang best sebab tak manis sangat. Insyaallah, saya akan kongsikan satu lagi rsepi. Sedang tunggu agar-agar betul2 kering. Saya juga sedang perhatikan...berapa lama agar2 ni boleh tahan, kalau ok,  boleh le saya jadikan agar2 kering ni sebagai salah satu item untuk hamper raya nanti. (banyak pahala untuk orang yang kongsi resepi ni nanti)

No comments: