Akhirnya tercapai juga impian nak tayang gambar Tart Buah versi homemade nih. Actually, this is kali ke dua saya buat tart buah nie. Dan kebetulan kakak saya order untuk jamuan farewell party kat opis dia. Not only that, blueberry cheese tart pun ada sama. Semua nya 100 pcs setiap jenis. Harap2 depa sume suka kuih2 saya tu. Insyaallah.
Kepada yang ingin buat sendiri tart buah nie, elok le cuba resepi berikut.
TART BUAH - FRUIT TART
Source : Mrs Nor
(copy cat je nih sbb malas nak type..ehheh)
Tart Shell
550 gm tepung gandum
250 gm mentega
50 gm pastry margarine
1 biji telur
100 gm gula icing
secubit garam
Cara
1. Mentega, margarine dan gula icing di pukul sebentar hingga rata. Masukkan telur & esen vanilla, dikacau rata lalu dimasukkan tepung gandum. Uli hingga sebati.
2. Sejukkan adunan di dalam peti ais kira-kira 30 minit atau 1 jam sebelum menerapnya. Canai adunan dan terap, lalu diisikan ke dalam acuan tartlett.
3. Cucukkan dasar adunan ini dgn garpu sebelum membakarnya dgn sudu 180 darjah selama kira-kira 25-30 minit. Sesudah masak, keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk dahulu sebelum disapu dgn cokelat yg sudah dicairkan tadi.
Untuk Alas Tartlet
secukup chocolate block (for coating)- cairkan dgn kaedah 'double-boiling'
Krim Kastad
Bahan A
250 ml susu plain
50 gm gula
100 gm mentega
(Masak Bahan-bahan A ini hingga mendidih)
Bahan B
250 ml susu plain
40 gm tepung kastad
1 sudu makan tepung jagung
1 biji telur
sedikit esen vanilla
secubit garam
Cara Membuat Krim Kastad
Bahan-Bahan B ini dikacau rata dan tapis lalu masukkan ke dalam Bahan-Bahan A yg telah mendidih tadi. Didihkan lagi hingga masak.
Cara Menyediakan Fruit Tartlet
Ambil pastry tartlet yg telah disapu cokelat dan bubuh sedikit krim kastad. Susunkan dgn buah-buahan pilihan anda dan akhir sekali sapukan gel di atas buah-buahan tadi.
Buah-Buahan Hiasan
Buah kiwi, peach, strawberry, blueberry, raspberry, etc.(sy hentam apa yg ada dlm peti aje hehehe)
Gel/Jelly Glaze
1) Masak sedikit apricot gel dengan sedikit air lalu sapukan ke atas buah-buahan...
atau
2) Masak 1 sudu makan instant jelly dengan 100 gm air hingga mendidih. Sejukkan sebentar sebelum digunakan.
Ini Blueberry cheese tart yang saya buat pada hari yang sama. Kalau nak resepi cistat..kat sini ye.
No comments:
Post a Comment