Wednesday, June 24, 2009

Work From Home with Paid Surveys

Hi everyone,
Apa khabar sahabat2 sekelian? Agak lama tak posting. My broadband buat hal lagi (...i was thinking to go back to streamyx). Anyway, saya nak sambung topik menjana pendapatan dari rumah dengan mengisi borang tinjauan secara online atau nama popularnya "Paid surveys".

Untuk anda yang baru nak mula meneroka bidang ini, berikut adalah Informasi-informasi yang perlu di ketahui oleh "beginner" :
1. Adakah Paid Survey ni wujud & bagaimana ia berfungsi?
Ye, mmg ianya wujud dan banyak syarikat2 yg bersedia untuk membayar pendapat dan masa yang anda luangkan untuk kajian mereka.

2. Kos penyertaan dan adakah anda akan di bayar untuk setiap kajian?
Tiada yuran penyertaan! Ada banyak syarikat yang menawarkan pendaftaran percuma dan anda akan dibayar untuk setiap kajian yg dijalankan.

3. Bagaimana "Paid Survey" ini berfungsi/ Bagaimana untuk menyertai "Paid Survey"?
Senang sahaja, cuma daftarkan diri di mana2 market research atau paid survey company's panel. Anda di kehendaki mengisi maklumat peribadi dan sedikit maklumat demografi spt nama, jantina, etc. Dan jika sekiranya survey company ini mempunyai kajian yang menepati profil anda, mereka akan menghantar email penyertaan kpd anda. Biasanya mereka akan memberitahu apakah bentuk/jenis reward yg akan di berikan apabila selesai melakukan survey.
Bukan itu shj, sometimes ada tawaran2 tertentu untuk menarik lebih banyak penyertaan.

4. Kenapa ramai yang berpendapat "Paid Survey" ini adalah scam?
1st - terlalu banyak "scam sites", yg hanya berminat unruk mendapatkan maklumat peribadi yg mana kemudiannya ada akan dihujani dgn spam email tetapi tiada survey langsung.
2nd - ada byk website yg memperdayakan pengunjung spt menawarkan bayaran komisen dan agak susah untuk kita bezakan yang mana satu yang sah/benar lebih2 lagi kepada org2 yang baru dlm bidang ini.
3rd - Byk "paid offers sites" mempromosikan diri/mengaku sebagai "paid survey sites". Sometimes mmg ada survey tetapi yang low paying ones la. Dan ini agak sedikit mengelirukan, malah memberikan gambaran buruk kpd bidang "paid surveys". Ada juga paid survey directory sites yg mengenakan sedikit bayaran tetapi hanyalah untuk mendapatkan senarai\directory of paid survey sites. Jadi ramai yg keliru dan menganggap mereka adalah paid survey compy yg akan membayar mereka yg menjalankan survey. So dont get confuse, ok.
4th - Ramai yang tidak sedar bahawa ianya agak mengambil masa untuk mendapatkan bayaran dari survey yg telah di buat, khususnya para beginners. Ramai yg mudah putus asa kerana tidak mendapat byrn selepas 2-3 minggu penyertaan. Tetapi sebenarnya memang ianya agak mengambil masa, kerana pihak syarikat perlukan masa untuk memproses bayaran dan biasanya mereka akan menunggu sehingga account mencapai tahap minimum payout requirement to cash out reward.

5. Berapa pendapatan yg boleh diperolehi?
Bergantung kpd beberapa faktor spt berapa byk penyertaan anda dlm paid survey sites yg sah, profil demografi yg menentukan jenis survey dan kualiti survey, masa yang akan luangkan untuk membuat survey dan How lucky you are when it comes to drawings, rattles and sweepstakes. But the truth is anda tidak akan menjadi kaya atau manjadikan ianya sebagai full time salary dengan melakukan paid surveys. Tetapi yang pasti ia memang boleh memberikan anda extra cash. Tapikan belum cuba belum tahukan...

6. Adakah anda patut membayar untuk mendapatkan senarai paid survey sites?
Tidak perlu sama sekali. Dont waste money, ok. With some effort, you should be able to find all yourself.

Itu lah sahaja serba sedikit maklumat yg dapat saya kongsi. Insyaallah, akan datang saya akan kongsikan Free Paid survey list yang popular dan sah dan memang menjadi favorite di kalangan para pengendali survey.

Untuk mendapatkan panduan lanjut mengenai pendapatan survey dlm bahasa melayu, sila layari Panduan Pendapatan survey

No comments: